Sav taj celer…..

Sok od štapkastog celera interplanetarno osvaja veliku popularnost, i to ne bez razloga. O mnogobrojnim blagotvornim učincima ispijanja celerovog soka siguno ste do sada već čitali i gledali video klipove. I sama koristim sveže cedjeni sok od celera kad god sam u prilici, pa u ovom članku želim da napravim osvrt u vezi sa sokom od celera sa praktične strane: kako izabrati odgovarajući sokovnik ( ako ga nemate) kako se organizovati za nabavku celera, alternativne metode za dobijanje soka od celera….
Štapkasti celer visoko je vredno povrće, a sok od ove vrste celera proslavio se zbog svog fantastičnog isceljujućeg dejstva. Samo da se podsetimo zašto hladnocedjeni sok ima brojne prednosti u odnosu na konzumiranje sveže namirnice: Sokovnik odvaja sok od vlakana, i tako u suštini, obavlja proces koje radi i naš sistem za varenje; Dobrobit ispijanja soka sastoji se u tome, da je sokovnik već izdvojio vlakna, i na taj način, mi konzumirano čisti nektar : veliku količinu enzima, vitamina i minerala koji se odmah, u vrlo kratkom roku (od oko 15 minuta nakon ispijanja) apsorbuju i svaka naša ćelija je nahranjena. Takodje, ispijanjem soka uneli smo mnogo veću količinu svežeg celera nego što bismo to realno mogli grickanjem svežih stabljika. Vlakna celera izuzetno su žilava, čvrsta, i ako nabavljate kvalitetan celer, želite da iscedite što više dragocenog soka.
Ostatak od cedjenja soka od celera – pulpa
Kada je u pitanju izbor sokovnika za cedjenje celera, opredelite se, pre svega, za sokovnik za hladno cedjenje, sa sporookrećućim, nežnim režimom cedjenja, za najbolje rezultate: Centrifugalni sokovnici, sa metalnom pločom sa nožićima koja se brzo okreće, nisu pogodni, jer vlakna celera mogu da se obmotaju oko nožića, zaustave rad i izazovu oštećenja aparata, a dobijeni sok neće biti vrhunskog kvaliteta. Od sokovnika za hladno ceđenje, ja lično preferiram horizontalne modele, jer su veoma efikasni i jednostavni za korišćenje, sastavljanje, rastavljanje i pranje. Pogledajte moj izbor sokovnika za hladno cedjenje: Lično koristim sokovnik Angel 7500 već više od deset godina…jedina mana mu je, veoma visoka cena ali Angel je definitivno najbolji sokovnik koji možete da kupite.
Ova slika ima prazan alt atribut; ime njene datoteke je omegatwingear.jpg
Omega Twin Gear
Od horozontalnih modela sa dva svrdla, osim Angel sokovnika, dostupan je i odličan twin gear Omega model . Njegove karaktistike možete detaljnije pogledati ovde
Ova slika ima prazan alt atribut; ime njene datoteke je omegasana-2.jpg
Omega Sana
Omega ima još jedan predivan model horizontalnog sokovnika, a to je model Omega Sana, detaljni opis možete videti ovde
Hurom GI
Hurom predstavlja mali i efikasan horizontalni model sokovnika koji će se lako uklopiti u mali kuhinjski prostor. Karakteristike možete pogledati ovde
Ova slika ima prazan alt atribut; ime njene datoteke je hurom-hp_37.jpg
Od vertikalnih modela sokovnika za hladno cedjenje celera u ponudi je i kompaktan Hurom HP, pristupačan i po efikasnosti i po ceni. Detaljnije po gledajte ovde
Ova slika ima prazan alt atribut; ime njene datoteke je hurom-h100_35.jpg
Novi Hurom H 100 ulepšaće svaku kuhinju, a osim toga izuzetno se lako čisti, odličan model za cedjenje celera; karakteristike možete pogledati ovde
Konačno, vrlo luksuzna serija od Huroma, poluprofesionalni, vertikalni model sokovnika Hurom HZ Premium sa kućištem od inoxa ima svaku preporuku ako ste zaista rešili da nabavite kvalitetan sokovnik. Detaljnije možete pogledati o ovom sokovniku ovde

Cedjenje soka od celera u blenderu

Ova slika ima prazan alt atribut; ime njene datoteke je omnizeleno.jpg
je naravno još jedna opcija, štapke celera naseckate, ubacite u posudu blendera i dodate čistu – filtriranu ili destilovanu vodu, dobro izblendate i zatim procedite sok kroz gazu ili vrećicu za filtriranje mleka i soka Ovo nije najbolja opcija, zato što obrada u blenderu, uz dodatak vode, nije isto što i hladno cedjenje u sokovniku, ali ako nemate drugog izbora, svakako je bolje, nego da izbacite celer iz svoje svakodnevne rutine. Inače, štapke celera možete da koristite i za koktele sokova od povrća – imajte u vidu da celer sadrži dosta natrijuma, i zbog toga je prirodno slan, pa je idealan za kreiranje sokova od povrća, uz dodatak, što da ne, po koje ljute papričice ili belog luka po ukusu. Zbog pomenutog visokog sadržaja natrijuma i prirodno slanog ukusa, štapkice celera možete i da sušite u dehidratoru i da ga zatim sameljete u blenderu i koristite kao prirodnu so za salate i jela. Što se tiče nabavke štapkastog celera, predlažem vam da se učlanite u Facebook grupu Celer-nabavka , ćaskate sa ostalim članovima i čitate postove o celeru koji se tamo objavljuju. Na kraju, uz pojedine, vrhunske modele Hurom sokovnika, kakav je model Hurom HZ i Hurom HW, prilikom kupovine na poklon dobijate i paket od 3 kg celera za jednonedeljno svakodnevno ispijanje soka od celera u preporučenoj količini od 0,5l; Ovaj celer uzgaja sa puno pažnje i ljubavi Olgica Božinović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Main Menu